2012. június 29., péntek

A nagy pólóteszt

 Ezt a rendhagyó írást a pólók teszteléséről leginkább az az igény hívta elő, hogy egy-egy hosszabb túrára optimális számú és minőségű pólóval vágjunk neki. Elkerülve egyrészt a plusz terhek cipelését, (helyet hagyva a pálinkának) másrészt egymás vegyi kiirtását. Talán segít eligazodni az új egyhetes „csodapólók” világában.


A konkrét tesztben ketten, 3 napon át 5 pólót vizsgáltunk, Bali 1 pólót két napon át terhelt. Vizsgáltuk a szaghatást, az átnedvesedést illetve száradást, valamint egyéb kényelmi szempontokat.

Peti: Az első napi pólóm egy 100% polipropilénből készült, hosszú ujjú, aláöltözetnek szánt darab. A polipropilénről a wikipedián megemlítik, hogy nagyon népszerű a textiliparban, az új-zélandi és (mintegy mellesleg) az amerikai hadsereg is ebből készíttet meleg aláöltözetet. Könnyen száradó, nedvességet kivezető anyagnak írják, amit könnyű viselni és a súlya is alacsony. Hátránya az emberszag, bár az újabb termékeknél ezt kiküszöbölték.
A póló igazolta a leírásokat, könnyű volt benne mozogni, nem nedvesedett gyorsan, ellenben ha mégis hamar megszáradt. Hosszú ujja is inkább előny volt, nem égett le a karom, bár e napon olyan is volt, hogy 20 fok alá ment a hőmérséklet. A nap végére azért összegyűlt némi hónaljszag, de az elfogyasztott szeszes ital legyűrte, inkább csak másnap reggel volt harapós…



A második napi pólóm egy 82% poliamid, 18% elasthan összetételű, a holland fallabda csapatnak gyártatott darab. A poliamidnak sok altípusa van olyan anyagok tartoznak ide, mint a nylon vagy a kevlar. Az elasthan (más néven lycra, spandex) rugalmasságot fokozó anyag szintén jól ismert a sportruházat gyártásban. A póló viselése szintén kényelmes, bár kicsit vastagabb, súlyosabb. Lassan nedvesedett, könnyen száradt. A 2. napi terep, az előző este elfogyasztott krupliszesz és a tűző nap nem segítette a szagokat, ami a nap végére jócskán erősödtek.



Utolsó nap egy klasszikus 100% pamut pólót hordtam. Szintén kényelmes volt felvenni, viszont a nagyon gyorsan megizzadtam felfelé a hátizsákkal a hátamon. Ebből kifolyólag minden megállásnál levettem, kifordítottam, a hátsó részét előre vettem. Lassan száradt. Szagokat tekintve viszont abszolút győztes, mire lassan megszárad újra hordható.




Bali: Személy szerint én vadonatúj versenyzőt dobtam be a küzdelembe, bár magam sem bízva képességeibe raktam be mellé 2 másik pólót. „2 weeks one shirt no stink” – too good to be true! Persze nem is igaz (lehet hogy máson, de nem rajtam), két nap mászás után el tudom mondani. Viszont valóban sokkal jobb, mint bármilyen valaha hordott pólóm. 100% merinó gyapjú, nagyon vékony, könnyű, jól szellőzik, és nagyon lassan büdösödik. Kicsit szúr (hát gyapjú tényleg), akit ez zavar, ne vegyen ilyet. Meg az sem, akinek nincs rá 12e ft-ja, azért ez egy kicsit erős egy pólóért, meg kell hagyni.




Összefoglaló táblázat:



kezdeti kényelem
nedvesedés, száradás
szag
egyéb előny
összpont
100% polipropilén
5
5
2
alacsony súly, hosszú ujj
12++
82% poliamid, 18% elasthan
4
4
2

10
100% pamut
4
2
4
akár másnap is viselhető
10+
100% merinó gyapjú
4
5
4 + 1
akár két hétig is, ha egyedül akarsz lenni J
13+1


Kódmagyarázat:

Kezdeti kényelem
1: vw bogár hátsó ülésén
5: otthon a tv előtt, asszony fején sör
               
Nedvesedés
1: délben az esőerdőben
5: 80 éves nagymamával
                   
Szag
1: egy hetes vízi hulla borz
5: virágoskert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése